Activiteiten

Reis naar Andalusië, sieraad voor het oog

Het werd een reis met 23 deelnemers naar de streek die wel wordt genoemd 'een sieraad voor het oog' en dat was het zeker. We bezochten schitterende steden en genoten van prachtige landschappen. We maakten kennis met magnifieke monumenten uit de bloeitijd van de Moren en het 16e eeuwse Spanje. Ook de bergmassieven en de witte schilderachtige dorpjes, de pueblos blanco, die als witte parels het landschap sierden, maakten overweldigende indruk. Bij ons bezoek aan een citrusplantage klinken de woorden 'Follow me' van eigenaar/rondleider Juanito nog altijd na. We kregen volop de gelegenheid de talrijke soorten citrusfruit te proeven.

 

In Malaga bezochten we onder meer de fraaie kathedraal, het oude Romeinse theater en het stadscentrum. Ons tweede hotel was in Cabra en vandaar maakten we een stadstoer door Cordoba. Deze stad is het centrum van de Moorse en joodse cultuur. Hoogtepunt was het bezoek aan de Mezquita, een voormalige moskee die na verovering op de Moren in 1236 veranderd is in een weelderige kathedraal. Hierna volgde een wandeling door de joodse wijk met de enige overgebleven synagoge en de bloemrijke patio’s.


De vierde dag bracht een nieuw hoogtepunt: het bezoek aan het sprookjespaleis het Alhambra in Granada met zijn prachtige tuinen. We maakten ook een wandeling door de oude Arabische wijk en genoten van geurende tuinen, oude forten en de oude Arabische baden.

 

Op de zondagmorgen kwamen we eerst samen voor een woorddienst met koffie daarna. Verder bezochten we op weg naar ons volgende hotel in Ronda de prehistorische dolmen van Menga bij Antequera en het schitterende natuurpark El Torcal met zijn indrukwekkende kalksteenformaties, die veel weg hadden van opeengestapelde pannenkoeken. De rondleiding in Ronda ging langs de randen van een diepe kloof en leidde ons naar het huis van Don Bosco en een typische Mariakerk met moslimhistorie en verrassende Bijbelboeken vol miniaturen.

 

De zesde dag maakten we een rondrit langs enkele typische witte dorpjes en genoten op soms grote hoogte van het fraaie golvende landschap. Op dinsdag volgde een bezoek aan Gibraltar, de enige plek in Europa waar nog apen in het wild leven. We bezochten o.a. in de rots de grotten van St.Michael, een ruimte vol stalagmieten. We vervolgden onze toch naar de havenstad Cadiz, de oudste stad van Europa, waar Columbus in 1492 de nieuwe wereld ging ontdekken. De renaissancestijl van de kathedraal viel op tussen alle barokke kerken. Vanuit het nabijgelegen vierde hotel in Rota wachtte ons op de achtste dag het hoogtepunt van de reis: het bezoek aan Sevilla.’s Morgens bezochten we het museum van Schone Kunsten met fantastische werken van de Spaanse gouden eeuw schilders als Zurbaran, Murillo en Ribera. Na de lunch volgde een heerlijke boottocht op de Gualdalquivir, een verademing bij een temperatuur van meer dan 40 graden! Onder leiding van Willem Grutten, een uiterste bekwame en humorvolle gids, bezochten we o.a. de kathedraal en het Spaanse paviljoen van de wereldtentoon-stelling 1992 met prachtige keramiekplateaus.

 

De laatste dag was ieder in de gelegenheid om (bij ruim 40 graden) nog eens volop te genieten van die historische stad Sevilla. Ons wacht nog een fotoreünie met ongetwijfeld heel veel kleurrijke cultuur- en natuur plaatjes, maar vooral met een prachtige herinnering op ons netvlies. Het was reisleider Jules Bosma met assistent Jan de Kort een genoegen deze geslaagde oecumenische reis te mogen leiden.

Uithoorn, 20 mei 2015

Landelijk nieuws van de RvK