Activiteiten

Byzantijnse kunst in Macedonië

reis_macedoni2013

De elfde oecumenische reis ging naar Macedonië, met speciale aandacht voor de rijke geschiedenis van het land, de orthodoxe kerken en kloosters, de overblijfselen van de Byzantijnse cultuur, de prachtige natuur en de sfeervolle stadjes. 

Vooral dankzij de meer dan voortreffelijke Duits sprekende Macedonische gidse Meri kreeg deze rondreis een enorme meerwaarde. Zij lichtte alles uitvoerig in de bus en  ter plekke toe. Bovendien kon zij - als kenner van de Macedonische cultuur - het verleden uitleggen van Macedonië dat ingeklemd ligt tussen Griekenland, Albanië en Bulgarije en zij wist alles van de Byzantijnse en Orthodoxe fresco’s  en iconen.
 

Vele hoogtepunten zijn te noemen: de fijnzinnig houtgesneden iconostases, de iconengalerij in Ohrid, de paradijselijke rust in klooster St. Naum, en… de Renaissance begon niet bij Giotto maar ca 150 jaar vroeger in Macedonië. Geen donkere middeleeuwen maar de Gouden 12e  Eeuw in Macedonië. 

Het was mooi, mooier en het mooist…ook landschappelijk. Een geweldige reis in oecumenisch verband waar rooms-katholieken en protestanten gezamenlijk (nader) kennismaakten met het oosters-orthodoxe geloof in Macedonië.
 

 

Landelijk nieuws van de RvK